Един от водещите германски профсъюзи Verdi организира стачка на служителите в логистичния център в град Бад Херсфелд на американския гигант в онлайн търговията Amazon, съобщи ДПА.

"Целта на трудовия протест, който започна рано тази сутрин и е планирано да продъжи до събота, е да окаже натиск върху ръководството на Amazon да повиши заплатите", обяви Verdi. Синдикатът от години се опитва да принуди американската компания да сключи колективен трудов договор със служителите си в Германия, които работят в отделите за каталожна търговия и доставка на пратки. Amazon обаче държи на своята система за възнаграждения на персонала, припомня ДПА.

Според американската компания всички служители в логистичните й центрове в Германия получават най-малко по 12 евро на час плюс бонуси.

Оказва се обаче, че от 2022 година 12 евро на час е минималната заплата в Германия, а условията на работа в Amazon са доста тежки.

"Миналата година беше обявено, че през есента на тази година ще бъде въведено увеличение на брутното заплащане до най-малко 12,5 евро", заяви говорител на Amazon.

Покачващите се цени на живот заради инфлацията правят оцеляването с минимална заплата в Германия възможно, но трудно.

Междувременно състоянието на собственика на Amazon Сжеф Безос се оценя на 167,2 милиарда долара. Междувременно складовите работници на компанията, чиято основна дейност са доставките са приблизително на минимални заплати в САЩ и Германия.