SpaceX задейства 31 от 33-те ракетни двигателя на първата степен на марсианската ракета Starship. Макар да няма детайли за него, това вероятно е най-мощното ракетно запалване в човешката история.

Вижте как изглежда Starship >> >> >>

Според ранните математически изчисления на Стивън Кларк от NASASpaceFlight, тестовото изстрелване е произвело над 15 милиона паунда тяга.

Това означава, че първата степен Super Heavy е произвела "почти двойно" количеството на тягата в сравнение с пенсионираната ракета Saturn V и SLS на НАСА.

През януари Мъск беше казал, че има "реален шанс" за изстрелване на Starship в края на февруари, като добави, че изстрелването през март изглежда много по-вероятно.

От миналата година програмата SpaceX се стреми да изстреля демонстрационно своя гигантски кораб Starship в орбита за първи път, което ще е ключов момент, тъй като една от крайните цели е превоз на астронавти на НАСА до Луната.

Космическият кораб Starship и ракетата Super Heavy са наричани заедно Starship. Те представляват транспортна система за многократна употреба, предназначена за превоз на екипаж и товари до околоземна орбита и отвъд нея - до Луната и Марс.

Starship е най-мощната ракета носител, разработвана някога в света, с възможност за извеждане до 150 метрични тона в околоземна орбита за многократна употреба и до 250 метрични тона за еднократно извеждане.