SpaceX се превърна в рекордьор по производство на сателити. Компанията на Илон Мъск прави месечно по 120 броя от интернет сателитите Starlink, което е безпрецедентна скорост за космическата индустрия, отбелязва CNBC, цитирана от technews.bg.

В документи, подадени във Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ, SpaceX разкрива, че в момента нейното подразделение Starlink "строи по 120 спътника на месец" и освен това е "инвестирало повече от 70 милиона долара в разработване и производство на потребителски терминали".

В рамките на проекта Starlink, космическата компания на Илон Мъск възнамерява да изгради мрежа от около 12 хиляди малки спътника в орбита около Земята, които ще се използват за достъп до интернет от всяка точка на света.

До момента в космоса са изведени около 600 спътника Starlink. Същевременно SpaceX продължава да изгражда наземната инфраструктура, необходима за проекта, и произвежда потребителски терминали.

Обемът на производство на спътниците Starlink е трудно да се сравни с резултатите на други компании, тъй като има съществени разлики в размера и сложността на апаратите.

Все пак Крис Куилти, основател на консултантска компания за спътникови комуникации Quilty Analytics, смята, че сателитите на Starlink се произвеждат с безпрецедентна скорост.

За сравнение, Iridium, който преди това държеше рекорда по търговски спътникови флотилии, произвеждаше около шест спътника на месец при пиково натоварване, отбелязва Крис Куилти.

Спътниците Iridium NEXT тежат почти три пъти повече от Starlink. Но дори и при отчитане на този факт, излиза, че SpaceX изгражда мрежата си около 20 пъти по-бързо, което е впечатляващо постижение.