След като миналата седмица цената на акциите на Apple спадна до 233 долара или с 20% по-малко от края на миналата седмица, негативните прогнози зачестиха. Редица специалисти, сред които и анализаторите на Goldman Sachs вече няколко пъти предричат срив на акциите на компанията, породен от различни фактори.

Според прогнозата им през второто тримесечие на тази година акциите на компанията от Купертино ще спаднат с 36% заради епидемията от коронавируса.

Спадът няма да бъде овладян дори от обявяването на "бюджетния" модел iPhone SE. Анализите на специалистите показват, че той няма да спаси положението, а според финансовите анализатори ще го влоши и ще направи невъзможно изпълнението на бизнес плана на компанията. Аналитиците очакват спад в продажбите да се наблюдава и при всички устройства на компанията.

От една страна сред причините за това е ограниченото търсене на смартфони и други технологични продукти, за което вече алармираха редица компании. От друга е проблемът със самото производство на моделите и затруднената доставка в момента.

Влошената ситуация ще доведе до спад в печалбите на компанията, а поради това според анализаторите и първият 5G телефон на Apple ще се забави и няма да се появи преди 2021 година.