Компанията "Спейс Екс" спира производството на пилотираната космическа капсула "Дракон" и съсредоточава ресурсите си върху програмата за апарат от следващо поколение, съобщи Ройтерс.

Пилотираните капсули "Дракон" остават четири. Това налага още повече да бъде разработен техният евентуален наследник - "Старшип", който да достига до Луната и Марс. Първото изстрелване на "Старшип" се отлага с месеци.

Другите предизвикателства са компанията да се научи да поддържа флот и бързо да решава неочаквани проблеми, без да забавя графика с мисиите на астронавти.

"Завършваме нашата последна капсула, но ще продължим да произвеждаме части за подмяна" каза президентът на "Спейс Екс" Гуин Шотуел пред Ройтерс, потвърждавайки плана за спиране на производството на пилотираната капсула "Дракон". Тя добави, че при необходимост компанията може да произведе допълнителни капсули.

С пилотираните капсули "Дракон" са летели пет екипажа от 2020 г., когато компанията стана основен партньор на НАСА за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция (МКС). След всеки полет капсулите се обновяват. Първоначалният договор на "Спейс Екс" с НАСА беше за шест полета до МКС при цена около 255 милиона долара за един, но бяха добавени още три.

Миналата година "Спейс Екс" извърши и един туристически тридневен полет на земна орбита.