Федералната авиационна администрация на САЩ е забранила на Virgin Galactic да извършва полети с космическия апарат SpaceShipTwo. Причината е, че в момента агенцията разследва аномалия при полета, в който се включи и основателят на компанията Ричард Брансън.

Регулаторът обяви, че иска да бъде сигурен, че инцидентът, водещ до отклонението на кораба от предварително планирания му маршрут, няма да навреди на обществената безопасност. Длъжностните лица обаче не дават ясно кога частната компания за космически туризъм ще може да възобнови полетите си.

От Virgin Galactic признават, че полетът е излязъл от курса за няколко секунди. Оттам обаче са категорични, че SpaceShipTwo не е летял извън границите на разрешеното му въздушно пространство.

Новината идва в неудобен момент за компанията на Брансън. От Virgin Galactic току-що бяха обявили плановете за първия си комерсиален полет, който трябваше да стане факт в края на септември или началото на октомври.

Регулаторната процедура обаче може да се проточи и да забави работата на фирмата. Това от своя страна би могло да добави още едно отлагане на първите туристически полети на Virgin Galactic. Въпреки това оттам обявиха, че активно си сътрудничат с федералната агенция за изясняване на казуса.