Британският милиардер Ричард Брансън успешно достигна с космическия си самолет "Юнити-22" границата на космоса с петимата си спътници и се завърна на Земята, предадоха световните агенции.

Вижте снимки

След 90-минутно забавяне заради метеорологичните условия космическият му самолет излетя от пистата на Спейспорт Америка, Ню Мексико, прикрепен към самолет носител, от който се разкачи на височина около 15 километра. След това "Юнити" сам се издигна почти вертикално на около 80 км над земната повърхност.

Предаване на живо показа астронавтите за кратко в безтегловност, преди да се насочат обратно към Земята.

"Добре дошли в зората на нова космическа ера", туитна Брансън заедно със снимка на екипажа, носещ се безтегловно из кабината.

Снимка: БТА/AP

Заедно с него приключението споделиха пилотите Дейв Макай и Майкъл Масучи, както и трима висши служители на "Върджин галактик" - Бет Моузес, главен инструктор на астронавти в компанията, главният инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент за изследователската дейност.

След благополучното приземяване милиардерът и спътниците му бяха посрещнати от приятели и семействата си на пистата, от която излетяха.

"Тук сме, за да направим космоса по-достъпен за всички. Искаме да направим следващото поколение мечтатели астронавтите на днешния и утрешния ден. Всички ние на този етап преживяхме най-изключителното събитие и ще се радваме, ако някои от вас също го направят. Ако някога сте имали мечта, сега е моментът да я осъществите", заяви Брансън на пресконференцията след полета, цитиран от Си Ен Ен.

Успешният полет означава, че той изпревари основателя на "Амазон" Джеф Безос, който също планира да отлети до космоса след броени дни.

Снимка: БТА/AP

Целта на Брансън, както и на Безос и на основателя на "Тесла" Илон Мъск, е да открият сектора на космическия туризъм . Безос планира да достигне над 100 км над Земята с ракетата "Блу ориджин" на 20 юли.

Брансън туитна тази сутрин своя снимка с Мъск, който присъства на излитането на "Юнити". Безос пък му пожела късмет и успешен и безопасен полет.

Това беше 22-ият изпитателен полет на апарата и първият с пълен брой пътници отвъд земната атмосфера. Прототип на космическия кораб на "Върджин галактик" през 2014 г. се разби по време на тестови полет в пустинята Мохаве в Калифорния. Тогава единият пилот загина, а другият беше тежко ранен.

"Върджин галактик" планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни търговски полети през 2022 година.

Снимка: БТА/AP