Amazon вече е най-скъпата компания в света, а нейният собственик Джеф Безос е най-богатият човек в света. Скорошно разкритие обаче показва, че корпорацията е шпионирала милиони хора, а мнозина вече наричат Amazon по-страшен от Google.

 

Докато Google има информация за вашите търсения, интереси, местоположение и маршрут на предвижване, то от Amazon са имали директен достъп до записи от дома на своите потребители.

В началото на миналата година Amazon закупи за около 1 милиард долара компанията Ring, която произвежда умни звънци. Те са снабдени с камера, до която потребителите имат лесен достъп, посредством своя смартфон. Умният звънец, подобно на повечето умни устройства е свързан с интернет, най-често посредством Wi-Fi.

От изданието The Intercept разкриват, че базирано в Украйна поделение на компанията е имало неограничен достъп до абсолютно всички записи, направени от умните звънци. Те не са били криптирани и са били сложени в една масивна папка. От Ring обаче заявяват, че служителите на компанията не могат да гледат записите на живо, което за мнозина едва ли е голямо успокоение.

Технологичната медия BGR хвърля светлина върху някои други плашещи факти относно умните звънци на Amazon.

Компанията на Джеф Безос е разработила алгоритъм, който сравнява лицето на всеки човек, звънящ на вратата ви, с база от данни за "подозрителни хора".  Макар в някаква степен това да звучи полезно, то на практика показва, че корпорацията може да създаде и алгоритъм директно разпознаващ кой звъни на вратата ви. Дори и маркетинг отдела да представи тази новост като нещо изключително улесняващо потребителите, то истината е, че Amazon ще знае кой и кога е бил във вашия дом и е звънял на звънеца ви.

В края на миналата година пък потребител на Alexa от Германия получи 1700 аудиофайла от чужд дом. Amazon се извинил за грешката, но истината е, че умният асистент на компанията подслушва потребителите си и тези записи се пазят.

Скептиците посочват, че именно подслушването е най-голямата слабост в концепцията за умен дом, в която повечето от вещите и уредите в него са свързани с интернет, а потребителите имат достъп до тях посредством смартфон приложения. Освен шпионирането от корпорациите, рискът от теч на лична информация и хакване става много по-голям. Експерти посочват, че много от умните устройства са слабозащитени спрямо опитни хакери, които могат да ги използват, за да получат достъп до личните ви данни.