Планираната окололунна станция "Гейтуей" ще е по-опасна в сравнение с Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Това заяви Михаил Панасюк, директор на научно-изследователския институт по ядрена физика "Д.В. Скобелцин" на Московския държавен университет.

"От гледна точка на радиацията, "Гейтуей" ще е много по-опасна от МКС. Това разбират всички наши партньори, всички космически агенции", каза той.

Вижте как ще изглежда окололунната станция "Гейтуей" >> >> >>

Директорът на института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките Олег Орлов отбеляза, че "Гейтуей" ще е по-опасна заради орбитата си.

"Нискоорбиталната станция ще е с 30-50-процентна защита срещу галактичното излъчване, намирайки се в сянката на Луната. На орбитата, на която се предполага, че ще е "Гейтуей", се добавя възможността от повишено радиационно облъчване", поясни той.

По-рано специалистът от ракетно-космическата корпорация "Енергия" Рафаил Муртазин оповести, че орбитата на планираната окололунна станция "Гейтуей" ще е много неустойчива и редовно ще се нуждае от корекции. Той уточни, че честите маневри за коригиране на орбитата ще намалят надеждността на управлението на станцията. Минималната височина на орбитата на бъдещата окололунна станция ще е 4500 км, а максималната - 75 000 км.