Немско-израелският стартъп High Hopes избра Деня на Земята, 22 април, за да обяви новия си екологичен проект. Компанията възнамерява да извлича атмосферен въглероден диоксид (CO2) с помощта на балони с горещ въздух.

Според стартъпа, предложеното решение ще улесни по-евтиното извличането на големи количества CO2 от въздуха. Досега компанията е провеждала само няколко пробни мисии, за да тества своята теория, като получените резултати дават надежда за успех.

Въглеродният диоксид замръзва, образувайки сух лед, при минус 78 градуса по Целзий, което изисква много енергия. Основателят на High Hopes Еран Орен вярва, че той и екипът му могат да създадат по-умен и не толкова енергоемък метод, за да свърши самата природа по-голямата част от задачата.

Той обяснява, че на определени височини атмосферните температури спадат, както е при тропопаузата, границата между тропосферата и стратосферата. Според метеорологични данни, средните температури там се понижават до средно минус 60 градуса по Целзий.

"Трябва само да накараме въглеродния диоксид да се охлади с още няколко градуса и да стане твърдо вещество. След това твърдото вещество се подава в съд под налягане, превръщайки се обратно в газ, когато се затопли и се връща на Земята", разказва още за идеята Орен.