Китайската компания Baidu планира да произвежда електрически превозни средства в партньорство с Geely - автомобилния производител, който притежава Volvo и Polestar. Идеята е Geely да проектира и произвежда електромобилите, докато търсачката Baidu ще предостави дигитални технологии за автономното им управление.

"Китай се превърна в най-големия пазар за електромобили в света и виждаме как потребителите очакват електромобилите от следващо поколение да бъдат по-интелигентни", посочи главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли в изявление.

Пазарът на електрически превозни средства в Китай става все по-голям, отчасти благодарение на държавните субсидии и бързо разширяващата се инфраструктура за зелен транспорт. На върха са компании като Tesla и местни производители като Nio, Xpeng Motors и други.

Междувременно Baidu се опитва да разшири бизнеса си извън търсенето и рекламата. Компанията работи върху технологията за автономни превозни средства от 2017 г. и още през 2018 г. стартира партньорство с Volvo, собственост на Geely.