Татяна Иванова е първата българка, тренирана от НАСА за астронавт. Тя е ученичка последна година в Добрич, обича музиката, поезията и танците. Мечтае да е първата българка, излетяла в Космоса, предава БНР.

Татяна Иванова е участвала в два лагера на НАСА - в Измир, Турция, и в Алабама, САЩ.

"Имаме двама космонавти, но те са мъже. Надявам се да стана първата жена, изпратена от България. От малка съм се интересувала от звездите, беше ми мечта да видя падаща звезда, а всъщност това е метеор. Да гледам Луната, много исках да видя пълно лунно затъмнение и слънчево, но в България много рядко се случват тези явления. От девети клас по-сериозно се занимавам и всъщност в девети клас открих, че това е моята страст и вече съм фокусирана само върху това като кариерен път", споделя Иванова.

След като изпраща видеоесе, българката е селектирана за лагера на НАСА в Измир. Там тя получава медал и възможността да продължи тренировката си в Алабама, САЩ.

Татяна Иванова тренира на симулатори, в които се сблъсква с ускорение 3G. Участва и програма за симулация на кацане на Марс. Мечтата на българката е да лети до Червената планета през следващото десетилетие.