Бойните дронове се очертават като много важна част от съвременната война. До скоро САЩ не искаше да споделя своите технологии с никой, но днес Вашингтон вече е един от големите играчи на пазара. Тайван ще е петият клиент на Вашингтон, който ще закупи изключително модерният дрон MQ-9 Reaper.

Вижте как изглежда MQ-9 Reaper >> >> >>

MQ-9 Reaper може да изстрелва ракетата AGM-114 Hellfire или да носи 500-килограмова лазерно-насочвана бомба. Дронът може да носи още свободно падащи или GPS-насочвани бомби, а отскоро се разработва версия с ракети въздух-въздух AIM-9X.

Освен за нанасяне на удари, безпилотникът може да се използва за шпионаж и радиоелектронната борба.

С напълно заредени резервоари, дронът има обсег от над 1700 километра, което е предостатъчно за Тайван. Разстоянието между острова и континентален Китай е едва 130 километра.

Тайван ще плати 600 милиона долара на САЩ за 4 напълно окомплектовани и готови за бой бройки от MQ-9 Reaper. Сделката най-вероятно може да бъде допълнена с покупка на още бройки. Тайпе вече е инвестирал повече от 4 милиарда долара за американско въоръжение през тази години.

Политиката на противопоставяне, която САЩ предприе срещу Китай, със сигурност ще превърне Тайван във важна част от геополитическата борба и място за сериозни военни инвестиции. Доскоро Вашингтон се въздържаше от това да продава оръжия на острова, тъй като Тайван или Република Китай, както е официалното име на държавата, не е член на ООН.