Изследователи от Австрия разработиха най-малкия сензор, способен да измерва концентрацията на наночастици във въздуха. Миниатюрното устройство може да се инсталира в смартфон, предава technews.bg.

Според Световната здравна организация, замърсяването на въздуха причинява над четири милиона преждевременни смъртни случаи всяка година. Частиците PM10 с диаметър 10 микрометра и по-малки могат да проникнат в белите дробове. По-малките частици PM2.5 са още по-опасни, тъй като могат да проникнат през алвеоло-капилярната бариера в кръвния поток и да причинят тежки сърдечно-съдови и дихателни заболявания.

Концентрацията на частици PM2.5 може да бъде измерена с помощта на специални станции за наблюдение, разположени около градовете. Но този метод е доста скъп и трудоемък. Изследователи от Технологичния университет в Грац, Австрия, са успели да решат проблема, създавайки най-малкия полупроводников сензор за измерване на концентрацията на наночастици във въздуха.

Новото устройство има размери 12×9×3 мм. Изследователите смятат, че са достигнали границата на технологичните възможности на човека. С този размер сензорът може лесно да се интегрира в смартфони, смарт часовници или фитнес гривни.

Устройството ще измерва концентрацията на замърсители във въздуха в реално време и дори ще предупреждава потребителя, ако количеството наночастици в околната среда се повиши до опасни нива.

Освен това новото устройство може да бъде прикрепено към стените на къщите с цел създаване на мрежа от лични станции за наблюдение, които ще оценяват по-точно замърсяването на градските райони. Според изследователите, след започване на серийно производство, цената на новия сензор ще бъде с порядък по-ниска от тази на съществуващите аналози.