Товарният кораб "Дракон" беше прехванат от Международната космическа станция (МКС), на борда на която ще достави "силни" мишки, червеи и умен общителен робот, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на станцията, италианският астронавт Лука Пармитано, използва роботизираната ръка на МКС, за да прехване кораба "Дракон", стартирал от космодрума "Кейп Канаверал" преди три дни. По време на операцията двата космически апарата орбитираха на 420 километра височина над Тихия океан.

"Всеки път, когато посрещаме нов апарат на бода, ние приемаме и част от душата на проекта и на хората, участвали в реализацията му. Така че добре дошли на борда!", заяви Пармитано.

Товарната капсула транспортира около 3 тона провизии. Сред тях са 40 мишки за експеримент, свързан с техните мускули и кости. Осем от тях са генетично променени с двойно по-голяма мускулна маса и затова са наричани "силни". Сред живите организми в товара фигурират и 120 хиляди червеи нематоди, част от селскостопански експеримент.

На борда ще бъде доставена и голяма кръгла роботизирана глава с изкуствен интелект, способна да разпознава емоциите на астронавтите. Името на робота е Саймън. Той е същият като германския прототип, който летя за първи път миналата година. Новата версия е усъвършенствана, така че да може да проявява съпричастност към хората от екипажа.