Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля нови, по-строги търговски ограничения за Китай, съобщава в. The Wall Street Journal. Те включват изискване всяка фабрика по света, която иска да използва американско оборудване, за да произвежда чипове за Huawei, първо да си извади лиценз от САЩ.

Подобна мярка практически ще ограничи достъпа на Китай до американската индустрия за чипове. Именно това е една от стоките, които Китай внася най-много от САЩ.

За сега мярката е само предложение. Тя все още се обсъжда, като ако бъде въведена, ще се отрази и на самите американски производители. Те ще бъдат с по-ограничен пазар и може да загубят доста приходи.

Според източниците на вестника, мярката е спорна и не е подкрепяна от всички в администрацията на Тръмп. Самият той още не е разглеждал предложението и не е взел решение.

Китай направи доста отстъпки, за да разреши търговските си спорове със САЩ. Вашингтон обаче изглежда не е доволен и смята да удари азиатската страна, докато тя се опитва да се справи с епидемията от коронавируса.

Според анализаторите Америка желае да запази ролята си на господстваща сила във военно, икономическо и технологическо положение. За тази цел тя би използвала всички средства - включително и оказването на натиск и пренебрегването на принципи, за които твърди, че се бори.