Четиримата космически туристи на компанията SpaceX изкараха първия си ден на орбита, през който обиколиха Земята 5,5 пъти, направиха научни изследвания, разговаряха с пациенти от детска ракова болница, предаде АФП.

Децата от болницата "Сейнт Джуд" разговаряха с екипажа на мисията "Inspiration4", "като им поставиха въпроси, каквито цял свят си задава - "има ли крави на Луната" - написаха в Twitter от болницата.

Това е първата космическа мисия с изцяло непрофесионален състав. Полетът се управлява от Земята.

Екипажът "обиколи 5,5 пъти Земята, извърши първата серия изследвания, похапна няколко пъти и си легна" - написа в Туитър Илон Мъск, основателят на SpaceX. Той увери, че е разговарял с четиримата и "всичко върви добре".

Космическите туристи днес ще влязат в стъкления купол на капсулата "Дракон", където ще имат 360-градусова гледка. Той е на мястото на системата за скачване с Международната космическа станция.

Начело на екипажа е 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман, основател на компанията за електронна търговия Shift4 Payments. Не е известна сумата, която е платил за пътуването. Заедно с него са Шан Проктър (51 г.), професор по геонауки, медицинската асистентка Хейли Арсенау (29 г.) и Крис Семброски (42 г.), ветеран от военно-въздушните сили на САЩ. Те ще останат на орбита три дни.

Туристите, които са преминали през петмесечно обучение, обикалят около Земята на всеки 90 минути със скорост над 27 000 км/ч. Височината е 575 км, отвъд орбитите на Международната космическа станция и телескопа "Хъбъл". Според SpaceX това е най-голямата височина, до която която са стигали хора след мисията до Луната на НАСА през 1972 г.