Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, представи нова национална космическа програма. Плановете на Анкара са изключително амбициозни, като обхващат периода за следващите 10 години.

Ердоган обяви, че през 2023 година Турция ще изпрати безпилотен апарат на Луната. Кацането на земния спътник трябва да се извърши в чест на 100-годишнината на републиката, която ще бъде отбелязана в края на 2023 година.

"Вярвам, че турските инженери ще изпълнят мисията си", каза Ердоган.

Турският президент заяви още, че Анкара възнамерява да създаде космодрум с международно участие, за да може републиката да "получи достъп до Космоса".

Само преди две седмици Ердоган обсъди в телефонен разговор с Илон Мъск създаването на обща космическа компания. Турция се надява да сключи споразумение със SpaceX и да разчита на много от технологиите на компанията. Възможно е южната ни съседка да предложи изгодни условия за изграждането на фабрика и ракетна площадка.

В края на май 2018 г. азербайджанската агенция Trend, позовавайки се на източник от турския кабинет на министрите, съобщи, че след 2023 г. Турция планира да стартира собствена програма за обучение на астронавти. Анкара възнамерява да похарчи около 6 милиарда долара за този проект. Правната рамка за това беше изготвена през есента на 2016 г. Това е един от най-големите и амбициозни проекти в съвременната турска история. 

Планът за космическа експанзия на Турция е доста подробен. Стартът ще е даден със символичното кацане на Луната.

Следва разработката на собствени сателити и създаването на регионална и след това на глобална система за позициониране. Едва след това идва изграждането на собствен космодрум.

Турция планира и да инвестира в собствени метеорологични спътници и научни апарати и орбитални телескопи. В началото на 30-те години на този век Анкара ще изпрати и турски гражданин в Космоса.

Мисията най-вероятно ще е съвместна и няма да се осъществи от турски пилотиран кораб и ракета. Въпреки това Анкара смята да създава свои ракети, като тази програма може да еволюира в пилотирана. По подобен начин еволюира и космическата програма на Индия.

Експертите предупреждават за военния потенциал на космическата програма на Турция. Изграждането на собствена система за регионално и глобално позициониране би помогнало много за усъвършенстването на турските бойни системи и създаването на ново поколение умни муниции и дронове. Създаването на ракети винаги крие и военен потенциал. Изстрелването на сателит в Космоса показва възможности за създаване на междуконтинентална балистична ракета.

Снимка: TUA