Звукът е зловещ, отекващ, предвещаващ нещо и от него те побиват тръпки. Така звучи паяжината, предаде Ройтерс.

Паяжините предлагат цяла палитра от информация - от комуникациите до строителството, каза Маркъс Бюлер, преподавател по инженерни науки в Масачузетския технологичен институт, който е използвал изкуствен интелект, за да ги изследва.

"Паяците използват вибрации като начин да общуват с околната среда и с други паяци", каза той.

"Записахме тези вибрации на паяците и използвахме изкуствен интелект, за да проучим тези вибрационни схеми и да ги свържем със съответните действия, на практика разучихме езика на паяците".

Бюлер и екипът му създават триизмерни модели на паяжини, когато паяците извършват различни дейности - градят, поправят, ловуват, хранят се. След това прослушали моделите на звуковите сигнали и пресъздали звуците с помощта на компютри и математически алгоритми.

"Паяците са напълно различни животни. Това, което виждат или усещат всъщност не е видимо и не се чува от хората. Затова чрез транспониране ние успяваме да чуем и видим като тях", обясни Бюлер.

Той се надява, че чрез експериментите екипът му ще успее да помогне на хората да разбират езика на паяците и един ден да общуват с тях.

Има повече от 47 000 вида паяци и всички те плетат паяжини, за да живеят и ловят храната си в тях. Според учените влакната на паяжините са пет пъти по-здрави от стоманата. Затова структурите на паяжините могат да доведат до иновации в строителството и ремонтните дейности, смята Бюлер.

"Можем да си представим създаването на синтетична система, която имитира действията на паяка в паяжините", каза той.