Ново търсене на извънземен живот има за цел да проучи радио импулсите от центъра на нашата галактика.

Бързочестотните импулси се излъчват от звезди, наречени пулсари. Въпреки това тези излъчвания може да имат и технологичен произход. Тъй като тези импулси се открояват на фона на радиошума в космоса, те са ефективен начин за комуникация на големи разстояния.

Учените описаха стратегията за лов на извънземни в ново проучване, публикувано в The Astronomical Journal.

Изследователи, ръководени от Акшай Суреш, разработват софтуер за откриване на тези повтарящи се честотни модели и го тестват върху известни пулсари, за да са сигурни, че може да улови тесните честоти.

Досега СЕТИ търсеше единствено непрекъснати сигнали, но е много вероятно те да не са най-добрия способ за комуникация във Вселената.

Тези честотни диапазони са много малки, около една десета от широчината на честотите, използвани от типична FM радиостанция. След това изследователите са търсили данни от телескопа Green Bank в Западна Вирджиния, използвайки метода.

Изследователите се вслушват в средата на Млечния път, защото е наситена със звезди и потенциално обитаеми екзопланети.

"Използването на тесни честотни ленти и повтарящи се модели би било основен начин извънземните да обявят съществуването си, тъй като подобна комбинация е изключително малко вероятно да се случи естествено", каза в отделно изявление съавторът на изследването Стив Крофт, учен от програмата Breakthrough Listen.

Методът използва алгоритъм, който може да търси в 1,5 милиона извадки от данни на телескоп за 30 минути. Въпреки че изследователите не са открили никакви издайнически знаци при първото си търсене, те казват, че скоростта на алгоритъма ще помогне за подобряване на търсенията в бъдеще.

"Breakthrough Listen улавя огромни обеми от данни. Новият метод ни предоставя ни помага да търсим тази доказателства за напреднали извънземни форми на живот", каза Крофт.