Научната организация Планетарно общество призова президента на САЩ Джо Байдън да задълбочи ангажиментите си към научните програми на Американската космическа агенция НАСА. Това става ясно от отворено писмо на Бил Най, изпълнителен директор на Обществото.

Организацията, в която членуват учени и други обществени личности, се застъпва за изследвания на космоса от учредяването си през 1980 година. Един от създателите ѝ е известният учен астроном Карл Сейгън, а Най стана изпълнителен директор на организацията през 2010 година.

Във видеообръщение, качено в YouTube, Бил Най очерта пет препоръки от Планетарното общество, които включват предприемането на активни стъпки за защита на планетата от опасни астероиди и комети. Обществото призовава и за приблизително 50 милиона долара увеличение на годишния бюджет на Програмата за планетарна отбрана на НАСА. Целта, обясняват оттам, е да се подобри откриването, проследяването и характеризирането на заплахите за Земята. Байдън е помолен също така да подкрепи планираните космически полетни мисии до Луната и Марс.

Новият президент поема управлението в критичен момент за космическата агенция. Подготовката за предстоящите мисии "Артемида" на НАСА до Луната вече е в ход, но програмата може да се вмести в своите оптимистични срокове само с последователно и достатъчно финансиране от правителството. Междувременно Конгресът оказва натиск върху бюджета на НАСА за разработване на човешки луноход, отделяйки много по-малко пари от това, което агенцията поиска за финансовата 2021 година.