Учени са получили грант от 600 000 долара от Службата за национално разузнаване на Австралия, за да проучат методи за сливане на човешки мозъчни клетки с изкуствен интелект, пише Futurism.

В сътрудничество с базираната в Мелбърн стартираща компания Cortical Labs, екипът вече успешно демонстрира как клъстер от приблизително 800 000 мозъчни клетки в "стъкло на Петри" е способен да играе игра на "понг".

Основната идея е да се слее биологията с изкуствения интелект, нещо, което може да създаде нови граници за технологиите за машинно обучение. Пряк резултат от това биха били ново поколение технологии за автономност и самоуправление на дронове и автомобили.

Изследователите не се стесняват да направят някои смели твърдения за работата си.

"Тази нова технологична способност в бъдеще може в крайна сметка да надмине производителността на съществуващия, изцяло базиран на силиций хардуер", каза Адеел Рази, ръководител на екипа и асоцииран професор в университета Монаш.

"Резултатите от такова изследване биха имали значителни последици в множество области като планиране, роботика, усъвършенствана автоматизация, интерфейси мозък-машина и откриване на лекарства, давайки на Австралия значително стратегическо предимство", добави той.

Според Рази, технологията може да позволи на машинния интелект да учи през целия си живот. Разработката ще позволява на AI да научава нови умения, без да губи стари, както и да прилага съществуващите знания към нови задачи.

Рази и колегите му се стремят да отглеждат мозъчни клетки, за да изследват този процес на "непрекъснато учене през целия живот".

"Ние ще използваме тази безвъзмездна помощ, за да разработим по-добри AI машини, които възпроизвеждат капацитета за учене на тези биологични невронни мрежи", каза Рази. "Това ще ни помогне да увеличим мащаба на капацитета на хардуера и методите до точката, в която те се превръщат в жизнеспособен заместител на in silico изчисленията."

От Cortical Labs допълват, че процеса на разработка ще е дълъг и не очакват технологията да е готова в близко бъдеще.