Мисията на НАСА "Марс 2020" е на своя финал - роувърът, който ще бъде изпратен на Червената планета, е почти завършен, а до изстрелването остават по-малко от 2 години. Сега астрофизиците трябва да решат кое място на Червената планета да бъде посетено.

Целта на мисията е да търси следи от живот на Марс, като роувърът ще разполага с подобрени инструменти за вземане на проби, както и сонда можеща да прави дупки в марсианската почва.

"Марс 2020" ще проучи и каква опасност би представлявал марсианският пясък за скафандрите на астронавтите и дори ще тества начин за производството на чист кислород от богатата на въглероден двуокис марсианска атмосфера. Марсоходът ще има сензори, които да търсят подпочвени води и апарат, който да проучи по-подробно климата на Марс.

Вижте снимки от повърхността на Марс >> >> >>

И докато целите на мисията са ясни, а приготовленията за нея са във финална фаза, идва времето учените да решат най-важният въпрос - къде да кацне роувърът.

Мястото, на което ще кацне марсоходът, има потенциал да се превърне в основата на бъдещата колония на Червената планета, защото марсоходът ще вземе проби, които после друга мисия да върне на Земята.

За сега основните претенденти са хълмовете Колумбия, кратерът Джезеро и Североизточен Сиртис. Последните два обекта са изключително любопитни за учените, защото съдържат следи от по-ранната история на Червената планета.

Североизточен Сиртис е вулканичен регион, богат на минерали. Там типичната червеникава повърхност има по-сиви и тъмни отенъци, като е възможно да има подпочвени води или тунели, образувани от лавата.

Кратерът Джезеро пък в миналото е бил море, в което се е вливала голяма река, коритото на която днес все още е ясно видимо. Учените предполагат, че там още може да има подпочвени води.

Хълмовете Колумбия са най-малко вероятният кандидат, защото в тяхна близост вече бе пратен роувър - "Спирит". Там бяха открити калцитни скали и залежи от фосфор, сяра и зеленият кристал оливин. Според учените е много вероятно в региона да има подпочвени води, ако се съди по минералите на повърхността.

Вижте къде може да кацне следващият роувър на НАСА >> >> >>

"Марс 2020" ще стартира на борда на ракетата Atlas V от Кейп Каневерал, Флорида през юли 2020 година, а марсоходът ще кацне на Марс през февруари 2021 година.

От НАСА заявяват, че тази мисия е една от най-важните стъпки по пътя към изпращането на хора на Марс, като това трябва да стане през 30-те или в началото на 40-те години на този век.

Вижте кои са ракетите на НАСА >> >> >>