Белезите от изгаряния са едни от най-неприятните и трудно заличимите. От години наред много специалисти разработват методики и инструменти, с които те да се избягват, но успехът за сега е променлив. Учени от Университета на Торонто обаче работят над ново алтернативно лечение, което не включва присаждане на кожа, а принтирането ѝ от специално устройство.

Специалистите работят по идеята си от десетилетие и вече са създали преносимо устройство, което според тях предлага решение на проблема с изгарянията. Устройството на практика е принтер, който "отпечатва" слоеве био мастило върху кожата, с което се засилва процесът на оздравяване, а белезите - не се появяват.

В него се съдържат мезенхимално стромални клетки, както и стволови клетки. Въпросното съчетание дезинфектира и увеличава регенерацията на живата и незасегната кожа на човека около раната му.

Устройството успява да създаде регенерация до здрава кожа, а за сега експериментите се правят върху животни с голям успех. Моделът работи отлично при по-леки изгаряния, но на този етап не се справя достатъчно добре с по-тежки случаи, при които няма достатъчно здрава кожа.

За две минути могат да се постигнат чудеса, твърди ръководителят на проекта Ричард Ченг, който е PhD в института по био материали и био инженерство в Университета на Торонто.