Учени от Австралия за пръв път откриха, че змиите могат да изпитват оргазъм. Репродуктивният биолог Меган Фоуел от Университета на Аделаида изследвала слоевете гениталии на женски змии в девет различни вида, използвайки микро-КТ изображения и техники за дисекция.

 

Оказало се, че подобно на своите мъжки събратя, които имат два пениса (наречени хемипени), женските змии имат два хемиклитора, които образуват триъгълна структура, която варира по размер и форма.

"Това беше толкова изявена структура, която беше напълно различна от хемипените и ясно различна от околните жлези и тъкан", казва Фоуел пред ScienceAlert. "Разликата между видовете и наличието на нервни влакна беше невероятно!"

Фоуел и колеги откриха, че хемиклиторите се състоят от еректилна тъкан с много кръвни клетки и снопчета нерви. Те са без бодли за разлика от мъжки хемипени.

При някои видове змии хемиклиторите са малки, но при други могат да се видят лесно, стига "човек да гледа в правилната посока", шегуват се учените.

Наличието на нервни клетки означава, че хемиклиторите са много чувствителни. Учените заключват, че змиите могат да изпитват оргазъм.

Откритието е любопитно, защото влечугите са едни от най-примитивните гръбначни животни.