Американската армия демонстрира нагледно как използва напредналите технологии в обучението на войниците - в частност, шлема за виртуална реалност (VR) HoloLens 2, разработен от Microsoft. Устройството се използва като част от системата "Integrated Visual Augmentation System" (IVAS), предаде CNBC.

Вижте как изглеждат военните шлемове на Microsoft >> >> >>

Според репортажа, изживяването с HoloLens 2 е подобно на това с играта "Call of Duty". Шлемът позволява на войниците да видят на карта разположението на своя отряд, показва компас и дори прицелване с оръжието. В него е вграден термовизионна камера, която разкрива врага в тъмното, предава technews.bg.

По време на обучението системата IVAS предоставя на войниците данни за техния сърдечен пулс и посоката на погледа. Тези възможности помагат за подобряване на ефективността на действията на войниците по време на бой.

Целта на демонстрацията е да покаже, че съвременните технологии в армията не са разрушителен инструмент, а напротив - помагат на военните да намалят броя на жертвите, отбелязват наблюдателите.

Така например, с помощта на HoloLens 2 войниците могат по-добре да организират времето си по време на битка и да намалят загубите сред мирното население, което е попаднало случайно на мястото на бойните действия.