Висш руски служител предупреди, че щетите на Международната космическа станция (МКС) могат да се увеличат още повече и да станат непоправими. Това се случва само няколко дни, след като руските космонавти на борда откриха нови пукнатини в модула "Заря".

Предупреждението дойде от Владимир Соловьов, главен инженер на руската космическа компания "Енергия", която е разработила руските компоненти от МКС. По думите му, се наблюдава каскаден ефект, при който новооткритите пукнатини продължават да растат.

"Буквално ден след като системите за полет са напълно изтощени, може да започнат непоправими повреди", заяви Соловьов пред руските държавни медии. Около 80 процента от тези бордови системи, намиращи се в руските модули, вече са с изтекъл срок на експлоатация, добави още той. Нито една от пукнатините или изтичането на въздух на МКС не представлява сериозна заплаха за членовете на екипажа, но без да се отстранят тези нови проблеми, това може да се промени.

Според някои обаче, е възможно Москва да търси признаци на износване като извинение да напусне МКС по-рано от предвиденото. Припомняме, че "Роскосмос" на няколко пъти заплаши да се откаже от партньорството си със САЩ и други държави, участващи в МКС. Организацията вече е разработила и модул за своя орбитална станция.