През 2018 година бе регистриран теч на въздух в руския сегмент на МКС. Космонавтите проведоха разследване и дори извършиха излизане в открития космос, за да вземат проби от външната част на повредения отсек. Оказа се, че малка дупка в корпуса е причинила опасното спадане на нивата на въздух в космическата станция. Още тогава се появиха спекулациите, че дупката е направена от някои от американските астронавти. Роскосмос не обяви веднага резултатите от разследването.

Позовавайки се на източници в Роскосмос руската информационна агенция ТАСС разкрива, че в руския сектор имало не една, а няколко умишлено направени пробойни.

От ТАСС разкриват, че астронавтката на НАСА Серена Ауньон-Шанселор е претърпяла сериозен психичен срив по време на престоя си на МКС. В следствие на това тя направила няколко пробойни в прикрепения към станцията руски космически кораб "Союз", които са довели до теча. Целта на астронавтката е била да предизвика по-бързото си връщане на Земята, споделят от Роскосмос.

Причината за нервния срив било здравословното състояние на Серена Ауньон Шанселор, която получила кръвен съсирек докато била на МКС. При връщането си на Земята тя е лекувана от дълбок тромбофлебит.

От НАСА разкритикуваха руската информационна агенция и Роскосмос. Според Вашингтон е напълно неприемливо споделянето на лична информация за техните астронавти и здравословното им състояние.

От Роскосмос твърдят, че при разследването всички космонавти са минали през полиграф, а разследването категорично е установило, че дупката в "Союз" е била направена отвътре. Камерата на входа на отсека не е работела, когато е регистриран теча.

"Напълно подкрепям Серена", написа директорът на НАСА Бил Нелсън в Twitter. Според космическата агенция на САЩ обвиненията срещу астронавтката им са напълно безпочвени и необосновани.