Amazon постепенно започна да изгражда своята верига от роботизирани супермаркети без продавачи, касиери и охрана. The Verge съобщи, че новият магазин от подобен род ще отвори врати тази есен. Новият робомагазин Amazon Go с площ от 1000 квадратни метра се намира в центъра на Сиатъл.

През 2019 година компанията възнамерява да отвори подобни магазини и в Чикаго и Сан Франциско. Новият магазин в Сиатъл е с много по-голяма площ от първия електронен супермаркет Amazon Go, който също се намира в Сиатъл.

Роботизираните магазини могат изцяло да променят търговията и самия процес на закупуването на стоки, пише kaldata.com. Използват се съвсем нови технологии, специално създадени за тези магазини.

За шопинга е необходим смартфон, на който е инсталирано и работи специалното приложение на Amazon. Всички действия на купувача се следят от компютърно зрение и система от сензори.

Всичко се анализира от специализиран изкуствен интелект. Walmart и Kroger също започнаха да експериметират със системи, даващи възможност на посетителите самостоятелно да сканират баркодовете на стоките с помощта на приложение в смартфона.

Плащането се осъществява мигновено чрез телефона, без да се налага да се чака продавач или касиер.