Японското космическо ведомство ДЖАКСА успешно изведе в орбита два спътника с помощта на японската тежка ракета-носител H-IIA, предадоха ДПА и ТАСС.

Изстреляните космически апарати са японският метеорологичен спътник "Ибуки-2" и спътник на Обединените Арабски Емирства. Стартът беше даден от космодрума на остров Танегашима в префектура Кагошима.

Вижте как изглежда японската ракета H-IIA >> >> >>

Японският спътник "Ибуки-2", както и пуснатият през 2009 година негов предшественик "Ибуки-1", е предназначен за събиране на данни за парниковите газове от различни точки на планетата. Японските специалисти усъвършенстваха спътника, като повишиха неговата точност и добавиха възможности за следенето на районите с концентрация на въглероден оксид. Този газ е с техногенен произход, за разлика от въглеродния двуокис, който се отделя при биологична активност. По този начин японските специалисти ще могат да получат по-пълна картина на отделяните газове в атмосферата на Земята.

Изведеният в орбита спътник на ОАЕ е първият изцяло конструиран апарат от Емирствата. "Халифасат" е снабден с мощна камера, която може да снима от два различни ракурса и да обхваща едновременно няколко обекта и да ги обединява в панорамно изображение. Така може да се получи картина от територия с дължина 1500 километра. Спътникът е програмиран за следене и оценка на промените в околната среда.