Японското космическо ведомство ДЖАКСА планира към 2023 година изпращането на международна изследователска експедиция на полюс на Луната, за потвърждаване на наличието там на водни ресурси, предаде ТАСС.

Вижте къде се намира водата на Луната >> >> >>

Медията цитира изявление на президента на японската космическа агенция Хироши Янакава.

"Планираме точно кацане на повърхността на Луната с помощта на технологията SLIM /Smart Lander for Investgating Moon/, която се намира в стадий на разработка. След това ще последва стартът на международна изследователска експедиция към лунния полюс за изследване на евентуалните му водни ресурси и извличането им. Мисията е планирана за финансовата 2023 година, която започва календарно от 1 април 2023 година", заявява Янакава.

Вижте снимки от повърхността на Луната >> >> >>

За бъдещите пилотирани лунни експедиции ДЖАКСА разработва голям спускаем космически апарат с международно сътрудничество за получаване на образци от лунната почва.

Досега с съществено количество проби от лунния реголит разполагат САЩ и Русия. От значение е обаче от къде са взети пробите, като през 60-те и 70-те са липсвали данни за наличието на вода на земния спътник. Водата на Луната е под формата на лед и се намира предимно на южния и северен полюс - в кратери, които почти не са огрявани от слънчева светлина.

Китай и Русия заедно ще усвояват Луната >> >> >>