Инженери от НАСА успешно са заредили батериите на мини-хеликоптера "Инджинюъти", който се отправи към Марс заедно с роувъра "Пърсивиърънс", и потвърждават, че той благополучно е "преживял" изстрелването в космоса, предаде ТАСС, позовавайки се на Лабораторията за реактивно движение.

"Фактът, че успяхме да заредим батериите на хеликоптера показва, че той успешно е оцелял при изстрелването и добре понася тежките условия на междупланетната среда. Това ни вдъхва допълнителен оптимизъм, въпреки че ни предстои да разрешим куп други проблеми, преди да осъществим първия полет на повърхността на друга планета", казва научната ръководителка на проекта "Инджинюъти" Мими Онг, цитирана от пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение.

Мисията "Пърсивиърънс", която стартира от Земята на 30 юли, носи на борда си два апарата. Това са едноименният роувър - петият марсоход на НАСА, и експерименталният мини-хеликоптер "Инджинюъти", проектиран да тества оборудване и възможността за полети на повърхността на Червената планета в бъдещи човешки мисии. "Инджинюъти" освен това трябва да помага на "Пърсивиърънс" в търсенето на участъци от Марс, където е възможно да има следи от древен микробен живот.