В мрежата се появи осемсекундно видео от наземни изпитания на оръдието ГШ-30-1 на изтребителя Су-57. На кадрите се вижда как от десния борд над крилото 30-мм оръдие произвежда десет изстрела по хартиена мишена.

Авторът на The National Interest Марк Епископос анализира това видео. Той отбелязва, че самолетът не е боядисан и вероятно може да изпълнява ролята на наземен стенд за изпитания за това оръжие.

Остава неясно как точно е подобрен ГШ-30-1 в сравнение с оригиналния съветски модел от 1980-те години. Това оръдие е инсталирано на различни съветски изтребители, включително Су-27 и МиГ-29. Тежкото оръдие с къс ход на цевта има сериозен откат и би трябвало да създава силна вибрация и шум, което може да създаде проблем за изтребител като Су-57. И все пак откатът на оръдието обаче може частично да се намали с креативни монтажни решения, пише "Российская газета".

Оръдието може да бъде полезно за Су-57 за поразяване на наземни цели и в хода на въздушно патрулиране.

Напомня се, че това оръжие е само малка част от огромния боен потенциал на изтребителя. Той има дванадесет точки на окачване и е съвместим с множество ракети клас "въздух-въздух".

Освен това Су-57 ще бъде оборудван с хиперзвукова ракета с голям обсег, която се планира да бъде въведена в близко бъдеще.

В арсенала му влиза и тактическата наземна ракета Х-38 и няколко управляеми бомби от семейство КАБ. И накрая, по официално непотвърдена информация, Су-57 може да бъде въоръжен с модифицирана версия на хиперзвукова ракета Х-47M2 "Кинжал", способна да носи ядрено оръжие.