Видео разкрива как натовски F-35 и руски Су-30СМ летят на метри един от друг над Балтийско море.

След няколко маневри и полет на близко разстояние, руският самолет започва заход към опашката на F-35A, който е принуден да набере скорост. Ситуацията завършва без инциденти.

Вижте как изглеждат Су-30 и F-35 >> >> >>

Су-30СМ е тежък изтребител от поколение 4++, който прави първия си полет през 2012 г. Към този момент Русия разполага със 71 бройки от самолета, който е дълбока модификация на Су-27.

Су-30СМ се отличава със свръхвисока маневреност и за разлика от Су-27 разполага с предкрилки. Той е многоцелеви самолет и може да нанася удари като по наземни, така и по въздушни цели, използвайки високоточни ракети.

Изтребителят се задвижва от два реактивни двигателя, като максималната му скорост е 2125 км/ч, а бойният му радиус е 1500 км.

Цената на Су-30СМ е около 65 милиона долара.

Програмата за създаването на F-35 се превърна в една от най-скъпите в историята, а САЩ ще трябва да отделят общо 1,5 трилиона долара за самолета. Въпреки това F-35 ще се превърне в гръбнака на американските ВВС, като самолетът ще остане на служба поне до 2070 година.

С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да е въоръжен и с атомни бомби B61 mod 12, които имат точност от 30 метра, могат да се "забиват" навътре в земята и имат мощност от 50Кt.

Цената на една бройка от стелт самолета е между 85 и 116 милиона долара, като F-35 ще се продава и на други държави. Великобритания, Австралия, Дания, Израел, Италия, Холандия, Южна Корея и Турция са сред сигурните купувачи на самолета, който ще се използва почти до края на този век.

Ако двата самолета трябва да се сравнят, то Су-30СМ е много по-маневрен и бърз, но F-35 има ниска радарна забележимост.