Законодателите спряха антипиратското законодателство, осигурявайки зашеметяваща победа на интернет бизнеса, който организира безпрецедентен онлайн протест срещу проектозакона. Лидерът на демократите в Сената Хари Райд заяви, че ще отложи критичното гласуване, насрочено за 24 януари, "в светлината на последните събития", предаде Ройтерс.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Ламар Смит обяви, че ще търси нови начини за борба срещу нарушаването на авторски права, но ще забави действията си по подобно законодателство, докато се постигне по-широко съгласие по въпроса. Той каза, че се е вслушал в критиките, добавяйки: "Ясно е, че трябва да преразгледаме подхода си към проблема за чуждите крадци, които заграбват и продажават американски изобретения и интелектуални продукти." 

Законите известни като PIPA (Protect IP Act или Закон за защита на интелектуалната собственост) в Сената и SOPA (Stop Online Piracy Act  или Закон за спиране на онлайн пиратството) в Камарата на представителите, целят да се ограничи достъпа да задгранични сайтове с пиратско съдържание или фалшифицирани продукти като филми и музика.

В сряда английският вариант на интернет енциклопедията Уикипедия и някои сходни интернет сайтове бяха частично недостъпни в знак на протест срещу намеренията на Конгреса на САЩ да прокара двата законопроекта за борба с интернет пиратството, съобщи тогава БТА.

Уикипедия е част от доброволна коалиция от интернет сайтове и високотехнологични компании, които се опасяват, че със законопроектите Конгресът се опитва да застане на страната на Холивуд и да предприеме крайни мерки срещу споделянето в интернет и неправомерното използване на холивудски продукции.

Конфликтът се интерпретира като битка между две от най-важните индустрии в Калифорния - производството на филми в Холивуд и компаниите за авангардни технологии в Силициевата долина. Засега като че ли Силициевата долина има превес, посочва АП. Привържениците на двата законопроекта настояват, че целта им в крайна сметка е да запазят работни места във филмовата и музикалната индустрия.

В същото време гиганти като Google и Yahoo! успяха да представят двата документа като атака срещу свободния и отворен за всички интернет. Мерките срещу пиратството биха засегнали някои основни принципи на интернет пространството, което според критиците на двата законопроекта е равносилно на въвеждането на интернет цензура.

В края на миналата седмица Белият дом обяви, че няма да подкрепи "законодателство, което ограничава свободата на мнение, увеличава рисковете за кибернетичната сигурност и подкопава развитието на динамичния, иновативен интернет". В същото време администрацията на САЩ призова да бъдат приети "закони, които дават на прокуратурата и на притежателите на права нови правни инструменти за борба с он-лайн пиратството извън границите на САЩ".

Всъщност, посочва АП, Белият дом се опитва да успокои духовете сред две важни групи гласоподаватели. От една страна САЩ се обявиха в защита на свободния и открит интернет по време на бунтовете в арабския свят, които до голяма степен зависеха от достъпа до социални медии. Освен това Белият дом е привърженик на концепцията за "неутралитет в интернет", която не позволява на доставчиците на интернет услуги умишлено да забавят скоростта интернет трафика при обмен на файлове между сайтове, извести с разпространението на пиратско съдържание.

Едновременно с това и Обама, и мнозина други демократи направиха десетки посещения в Холивуд с цел набиране на средства за избирателните си кампании, посочва АП. Въпреки откритата вражда и публични демонстрации, и Холивуд, и Силициевата долина раздават щедро пари на лобисти във Вашингтон.
По данни на Центъра за отговорна политика през миналата година Холивуд е раздал 91,7 милиона долара на лобисти, а технологичните компании от Силициевата долина - 93 милиона долара. В рамките на кампанията за президентските избори през ноември 2012 г. досега филмовата и музикалната индустрия и високотехнологичните компании са раздали съответно 7,7 милиона долара и 6,6 милиона долара, посочва АП.

Споровете между Холивуд и Силициевата долина се превърнаха във възможност и от двете групи да се получават пари, заявил за АП Фред Уедърмайър, президент на неправителствената организация "Демокрация 21", която следи дейността на правителството и Конгреса в САЩ.