Настоящата версия 61.0.3163.79 на Chrome включва опция за видеоклипове с използване на нейтив контроли, при активиране на която браузърът не разширява автоматично видеото до пълния екран, когато устройството се завърти до ориентация, съответстваща на възпроизвеждания клип, предава technews.bg.

Освен това, в обновения Chrome уеб сайтовете автоматично излизат от режим на цял екран, ако се отвори диалогов прозорец на JavaScript. Това е съществено подобрение в сигурността, тъй като предотвратява експлойти и скам, които блокират браузъра и правят невъзможно потребителите да затворят приложението или активния раздел (таб).

Считано от тази версия, Chrome вече няма да декодира кадри за видеоклипове, използвайки Media Source на заден план, което трябва да спомогне за повишаване на производителността и избягване на високото натоварване на CPU от табове, работещи във фонов режим.

Друго подобрение в браузъра е наличието на Device RAM API, което означава, че уеб сайтовете получават достъп до системна информация като обем на наличната RAM памет в устройството. По този начин ще се оптимизират производителността на уеб приложенията, в съответствие с хардуерната конфигурация на компютъра.

Новата версия на Chrome е достъпна за сваляне за операционни системи Windows, GNU/Linux и macOS. Потребители, които вече ползват браузъра на Google, ще получат автоматично актуализацията чрез врадената система за ъпдейти. Обновяването изисква рестартиране на браузъра.