YouTube е сред популярните онлайн портали, които често са критикувани заради съдържанието, което предлагат.

Според проучване на американските експерти Марк Ледуич и Анна Зайцев обаче, алгоритъмът на YouTube вече всъщност "активно обезкуражава" радикализма чрез своята система за препоръчване на видеоклипове, съобщава Engadget.

Според анализа на експертите, YouTube вече успешно разпознава и спира от системата си за препоръчване клипове, които предлагат конспиративни теории без доказателства и друго съдържание, което се опитва да радикализира потребителите.

Авторите на проучването обаче отбелязват, че алгоритъмът на YouTube може би е дори твръде консервативен. Причината е, че според техния анализ, видеопорталът вече има ясна насоченост към мейнстрийм съдържанието и каналите на популярните медии и предавания.

Това е за сметка не само на рисковото съдържание, но и на по-малките и независими медии, канали и онлайн личности, без значение от техните виждания.

Ледуич също така казва, че системата за препоръки на YouTube може да създаде и "балон", чрез който да показва на потребителите само съдържание, което им харесва, но рядко показва друга гледна точка.

Авторите на проучването не посочват, че YouTube прави нарочно всичко това, но смятат, че трябва да продължи да усъвършенства алгоритъма си.