Amazon Web Services, подразделението на Amazon за облачни услуги, има амбицията да превърне Наксос от групата на гръцките Цикладски острови в "умен остров", съобщава порталът MoneyReview.gr, цитиран от БТА.

Компанията обяви вчера в Наксос началото на пилотен проект за подобряване на услугите, предоставяни на постоянните жители и на туристите на острова. Само през август островът е бил посетен от 145 хиляди туристи и броят им вече надхвърля предепидемичната 2019 г.

Компанията планира да превърне най-големия цикладски остров в "умен" с приложения, които ще регистрират дигитално пристигането и отпътуването на пътническите кораби, а също така ще осигуряват транспорта на биологични и фармацевтични материали с употребата на дронове.

Проектът има за цел да усъвършенства инфраструктурата на Наксос, яхтеното пристанище, енергийната мрежа и водопроводните системи. Това ще стане възможно чрез развитието на "интернет на нещата" (Internet of Things), при който системите "комуникират" помежду си чрез мобилна връзка от пето поколение (5G). Amazon вече прилага подобна система в град Форт Сейнт Джон в Британска Колумбия, Канада.

"Проектът "Умен остров" (Smart Island) е една картина от бъдещето: бъдеще, в което технологичните инструменти се използват творчески и подобряват ежедневието на всички граждани. Особено сме щастливи, че Amazon Web Services избра Гърция и Наксос, за да стартира новата си инициатива на международно равнище. През последните три години си сътрудничим изключително продуктивно с важни инвестиции и дейности в областта на цифровия преход", заяви гръцкият министър на цифровата политика Кириакос Пиеракакис.

От своя страна гръцкият министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис каза, че "инвестицията на Amazon Web Services в Наксос поставя Гърция (на картата) на световните иновации".