Microsoft планира да изгради център за данни в Гърция и да инвестира в облачната инфраструктура на страната, което ще подсили икономиката, отслабена от дългогодишната криза и пандемията от коронавирус, предава technews.bg.

На виртуално събитие в Атина вчера президентът на Microsoft Брад Смит каза, че новият център за данни ще бъде от полза за бизнеса, потребителите и банките.

Говорителят на правителството Стелиос Пеца съобщи, че в новата инфраструктура ще бъдат вложени 500 милиона евро и по 50 милиона евро през следващите години.

Това е най-голямата инвестиция на Microsoft в Гърция за последните 28 години в страната, каза Брад Смит.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че центърът за обработка на данни ще донесе на Гърция дългосрочни финансови ползи от 1 милиард евро.

"Гърция ще се превърне в глобален център за облачни изчисления", каза Мицотакис, добавяйки, че модерният изчислителен център също ще подобри привлекателността на страната за инвеститорите.

Проектът ще включва програма за обучение по цифрови умения на приблизително 100 000 души, каза още премиерът на Гърция.

Междувременно Microsoft обяви подобна мащабна инвестиция и в Украйна. Компанията ще вложи 500 милиона евро в изграждане на два центъра за данни в страната.