Човек вече не трябва да внимава единствено какво пише лично в социалните мрежи, но и какви са възгледите на неговите приятели. Това изглежда е заключението от увеличаващия се брой случаи, в които хора са депортирани от САЩ заради публикациите на техни приятели, съобщава TechCrunch.

Последният случай е съвсем скорошен. 17-годишният Исмаил Аджави трябвало да влезе в САЩ, за да започне обучението си като нов студент на Харвард. На летището в Бостън обаче е получил отказ да влезе в страната и е бил депортиран. Причината - публикации на негови приятели в социалните мрежи.

Аджави казва, че лично той не е публикувал или коментирал никакви политически или деликатни теми. Дори не е участвал в дискусиите, които неговите приятели са водели по тези теми в техните публикации. Въпреки това имиграционните служби са решили, че той трябва да бъде депортиран. Причината е, че приятелите му са разпращали критично към САЩ съдържание в WhatsApp.

Процесът съдържал и 5-часова проверка на лаптопа и телефона му. Аджави казва, че ще потърси адвокат и ще се опита да си върне визата.

Правозащитни организации посочват, че това далеч не е изолиран случай. През последните години те зачестяват. Има дори случаи, когато отново студент е бил депортиран заради снимка, която някой друг е публикувал в групов чат в WhatsApp.

Затова организациите призовават към дебат и мерки, които да разграничават кое съдържание в социалните мрежи трябва да се приема за достатъчно за депортация.

Ако някой иска да влезе в САЩ трябва да самоцензурира не само себе си в социалните мрежи, но и своите приятели, коментират правозащитни организации, които не са съгласни със следенето на профилите на кандидатите за виза.

Често на пръв поглед невинни постове се ползват за оправдание да се отказва виза на хора с арабски произход или мюсюлманско вероизповедание, допълват правозащитниците.