55-годишна аржентинка постнала на страницата си във Facebook снимка на силнодействащи лекарства и написала думите „Сбогом, приятели“, предава Kaldata.

Стартираната през ноември миналата година специална програма за откриване на потенциални самоубийци, базирана на AI, веднага открила тревожната публикация и уведомила за нея администраторите на Facebook в САЩ, които веднага се свързали с аржентинските спасителни служби.

Идентифицирането на домашния адрес на жената, живееща в Сантяго-дел-Естеро, не представлявало трудност за властите. При пристигането си, спасителите намерили жената в безсъзнание. Тя била отведена в болница, където лекарите успели да я върнат към живота. В момента тя е здрава и нищо не я заплашва.

Тестовете на базираната на изкуствен интелект програма за откриване на потенциални самоубийци на Facebook започна през март миналата година. С помощта на специални алгоритми, ИИ търси в социалната мрежа публикации и коментари от самоубийствен характер.

Технически подробности не са били оповестени, но е известно, че се използва търсене по ключови фрази. Стартирането на програмата се проведе през ноември и за първия месец от нейната работа, администраторите са успели да предотвратят повече от сто потенциални самоубийства.