Facebook разшири дефиницията си за реч на омразата, за да обхване също "белите националисти" и "белите сепаратисти", предаде Асошиейтед прес. Досега социалната мрежа позволяваше публикации на тези групи, макар че отдавна е издала забрана за привържениците на теорията за превъзходството на бялата раса.

От Facebook обявиха днес, че преди са свързвали проявите на "бял национализъм" с идеите на национализма и сепаратизма в по-широк план, като например "американската гордост" или баският сепаратизъм, които все още са позволени.

Правозащитни организации и хора от научните среди обаче определиха това становище като погрешно и отдавна упражняваха натиск върху компанията да го промени.

Facebook заяви, че след месеци на разговори с тях е стигнала до извода, че белият национализъм и сепаратизъм не може да бъдат отделени по смисъл от теорията за превъзходство на бялата раса и организираните групи, проповядващи омраза. По този начин страници, свързани с желанието на баските да се отделят от Испания, също ще попаднат под ударите на социалната мрежа.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн приветства днес новата акция на Facebook срещу страниците на "белите националисти" след стрелбата срещу двете джамии в Крайстчърч, предаде Франс прес. Технологичният гигант обяви, че ще въведе по-строга политика срещу изявленията с расистко съдържание в социалната мрежа. Новите мерки ще бъдат в сила както за Facebook, така и за Instagram.

В изявлението си технологичния гигант не спомена изрично стрелбата в Крайстчърч, при която австралиец уби 50 мюсюлмани и качи кадри от убийството в социалната мрежа.

"Тези категории отдавна трябваше да са станали част от директивите на Фейсбук по отношение на езика на омразата. Добре е обаче, че това се случи в контекста на атаките в Крайстчърч. Има още много работа. Има уроци, които трябва да научим от Крайстчърч, и не желаем някой да трябва отново да учи тези уроци", изтъкна Джасинда Ардърн пред медиите.