Големите данни все по-често се сравняват с нефта. Подобно на тази течност, те станаха много важна стока на пазара.

Именно на потребителските данни се базира успехът на социалната мрежа на Марк Зукърбърг.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг поддържа концепцията за ББД, според която всеки човек получава фиксирана сума, просто поради факта, че е жител на дадена държава, предава Kaldata.

През месец юни, след посещението на Аляска, главата на социалната мрежа посъветва властите на САЩ да вземат пример от този щат и да създадат подобна система за безусловно изплащане на суми, достатъчни за нормален живот. В Аляска 25% от печалбите на продажбите на нефт постъпва в специален фонд, който се разпределя между всичките жители на Аляска.

Сумата варира през последното десетилетие от $878 до $2072 на човек, като през 2016 година бе $1022.

В своята колонка в Financial Times Джон Торнхил призова самият Зукърбърг да се бръкне и да формира фонд за изплащане на ББД, аналогичен на нефтения фонд в Аляска. Торнхил специално подчертава, че именно ББД е дал възможност на Аляска да повиши показателите на своята икономика и да премахне бедността.

Нефтът постепенно губи позиции, но човечеството се сдоби с нов ресурс – големите данни. Именно потребителските данни са причината бизнесът на Зукърбърг да процъфтява, счита FT.

Освен това, основателят на Facebook нееднократно се изказва относно ползата от взаимната помощ в обществото и от необходимостта за по-здрави връзки между хората.

За да има съответствие със собствената си риторика, Зукърбърг трябва да създаде Facebook-фонд, за проверка действието на ББД. Основателят на най-голямата социална мрежа би трябвало да привлече вниманието и на другите IT гиганти“, заявява Торнхил.

Авторът на този интересен материал счита, че подобна стъпка няма да зарадва акционерите на Facebook, но ще осигури успеха на компанията.

Потребителите още повече ще започнат да споделят снимки на котенца, понеже ще знаят, че всеки клик е в полза на обществото“, смята финансовият анализатор.

Торнхил припомня, че след посещението на Аляска, Зукърбърг е завил, че ББД, финансиран от природните ресурси, би се харесал както на демократите, така и на либералите.

Някои смятат, че няма как Зукърбърг да бъде обвинен в алчност и безграничен стремеж към забогатяване, понеже той развива благотворителна дейност заедно със жена си Присила Чан. Но истинските мотиви за тази филантропия засега не са известни.