Mozilla отбеляза голяма крачка в развитието на браузъра Firefox с пускането на новата версия 54, която включва различни технологии за повишена производителност и намалена употреба на памет.

В основата на подобрението е въвеждането на система за използването на множество системни процеси за работа със заредените в браузъра прозорци вместо да се разчита само на един процес. Досега беше възможно сложен сайт, който е отворен в един от прозорците, да забави всички останали, но това вече би трябвало да е в миналото, предава Mobile Bulgaria.

Подобна технология вече се ползва от другите браузъри, а екип на Mozilla нарича разработката Electrolysis (или E10s) на името на химическия процес, който разлага водата на основните елементи.

Компанията посочва, че E10s е най-голямата промяна в кода на Firefox досега. В новата версия браузъра използва до 4 процеса, за да управлява съдържанието във всички отворени прозорци, а това ще намали влиянието на тежките сайтове върху работата на останалите си ще подобри представянето на версиите за Windows, macOS, Linux и мобилни устройства. Като цяло промяната би трябвало да се усети при всички компютри и особено при тези с по-малко памет.

Представител на Mozilla споделя, че Firefox 54 няма да заеме много RAM и забави целия компютър, както това често прави Chrome. Това е така, защото компанията е имплементирала технологията за множество процеси по различен начин, за да постигне баланс между скорост и употреба на памет.