Не е тайна, че Стивън Пинкър е може би любимият автор на Бил Гейтс, а в своя блог създателят на Microsoft нарича новата книга на психолога - "най-любимата ми книга на всички времена".

Стивън Пинкър е автор на няколко научно-популярни книги, издавани и у нас, а основната теза в новия му труд "Просвещение сега" е, че човечеството живее в най-мирното и добро време в своята история.

Той анализира 15 различни показателя, като грамотност, качество на живот и безопасност, и сравнява данните, за да покаже как те се променят с течение на времето.

Независимо от все по-мрачните новини в медиите, заключенията на Пинкър са, че светът не е бил никога толкова добро, сигурно и спокойно място за живот, каквото е сега.

Само за един век шансът американци да загинат на работното си място, при автомобилен инцидент, при пожар или при авиокатастрофа е намалял с над 90%. Освен това шансът човек да умре, ударен от светкавица, е намалял 37 пъти.

За последните десетилетия се е наблюдавало повишение на общото IQ на човечеството с 3 пункта, а модерното общество е насърчило абстрактното мислене. Времето за хобита също е станало значително повече, а ежедневните домакински задължения заемат много по-малка част от времето ни.

"Светът наистина става по-добър, дори и невинаги да ни изглежда така", заключва Бил Гейтс, според когото новата книга на Пинкър е мощен антидот срещу песимистичните новини в медиите.