Ето и някои от най-интересните особености на Gmail:

1. Отмяна на изпращането

За повечето имейл клиенти бутонът "Изпрати" е окончателен и неотменим. Не и в Gmail, обаче, където има опцията "Отмяна на изпращането", която можеш да потърсите и активирате в менюто. То позволява след пращането на писмо, ако внезапно се сетите за грешка или пропуск, да натиснете "Отмени" - и писмото никога няма да стигне до пощата на получателя. Можете да настроите тази възможност за 5 до 30 секунди. След това обаче анулирането на изпращането ще стане вече наистина невъзможно, пише ClubZ.

2. Шаблонни отговори
Статистиката показва, че всеки ден отговаряме на някои имейли с общо взето едни и същи думи. Ако ви е омръзнало да пишете като луд "Да, шефе", "Момчета, принтерът се развали", или "Кой иска пица?", можете да подготвите тези отговори като шаблони и да ги зареждате с един клик. След това може да ги персонализирате за конкретния човек ("Да, скъпа") с лекота. Дори създателят на функцията признава - "Имейл за наистина мързеливите". Тя се активира в Настройки->Лаборатория, където се крият много други експериментални функции.

3. Можете да ползвате Gmail и без интернет

Случва се понякога интернет просто да го няма. А в пощата ви да има нещо много важно и нужно, точно в този момент. Няма проблем - Gmail Offline е апликация, която позволява да четете, отговаряте, да търсите и да архивирате в пощата си без връзка към мрежата. Разбира се, програмата трябва да изтегли всичко, когато я включите за първи път. И писмата ще се пратят щом се свържете с интернет. Но това е цената на прогреса... 4. Можете да натиснете "пауза" на пощата
Дразни ли ви, когато в кутия ви постоянно пристигат писма? Отворите или изтриете едно, появи се следващо, прозорецът постоянно мига и досажда... Екстеншъна Inbox Pause за Google Chrome може да спре този тормоз - поне за малко почивка, когато искате да се фокусирате върху по-важните неща. А след това натискате двете дебели черти и тормозът продължава...

5. Спрете хаоса и се отпишете... от всичко

С годините интернет сърфиране човек натрупва огромно количество автоманични бюлетини, които ни пълнят пощата ежедневно. Но да минете през 150 писма и да се отпишете - това нямам как да стане, нали? За ваше спасение има Unroll.me, безплатен инструмент, който измъква всички абонаменти за бюлетини и прочие, към които сте се записал със своята любима Gmail поща. Отписването става за минути.

6. Gmail може да бъде много по-безопасен
Ако ползвате пощата си за конфиденциални съобщения, а същевременно често я отваряте къде ли не, може да помислите за активирането на двустепенно заверяване, което лесно можете да намерите в настройките. За много пощата в Gmail е и централа за всякакви други програми. След активация ще ви трябва както парола, така и уникален код, който можете да получите през app или СМС, за да влезете. По-бавно, но много по-сигурно. Ако отваряте често Gmail през други компютри, в настройките можете да намерите дали някъде сте забравили пощата си отворена и да се отпишете от разстояние.