"Бизнес моделът на Google е да набавя разузнавателни данни. Това носи на компанията 80 на сто от печалбите й", коментира той, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

По думите на Асандж, Google събира информация за хората, която "подрежда, пази и класифицира". После прави досиета, за да предвиди техните интереси и постъпки, след това продава данните, в повечето случаи на рекламодатели, но и на други.

Асандж е убеден, че дейността на компанията "практически съвпада с тази на Агенцията за национална сигурност (АНС) и на британското електронно разузнаване "Щаб за правителствена връзка" (GCHQ).

Според Асандж, Google разполага със сериозна маркетингова сила.

"Закачливото лого на компанията не внушава мисълта, че става дума за голяма и лоша американска корпорация, но фактически тя е станала точно такава. Днес тя е най-влиятелната търговска организация в света",
добавя основателят на Уикилийкс.

Миналия юни бившият помощник на американското разузнаване Едуард Сноудън предизвика международен скандал, след като разкри подробности за степента на наблюдение и събиране на данни от бившите си работодатели от АНС и GCHQ.

Той разкри, че АНС е събирала данни от потребителите на Google, Facebook, Skype, както и щатски компании. Оказа се, че САЩ са подслушвали телефоните на повече от 35 световни лидери, в това число и канцлерът на Германия Ангела Меркел.