През следващите пет до седем години Google ще инвестира 10 милиарда долара в Индия, съобщи в онлайн конференция главният изпълнителен директор на Alphabet - Сундар Пичай. Инвестициите ще бъдат използвани за създаване на местни продукти и услуги, които да помогнат на предприятията да преминат към цифрови технологии и да използват иновациите "за обществено благо", предава technews.bg.

"Тези инвестиции отразяват нашата увереност в бъдещето на Индия и нейната цифрова икономика", каза Пичай, който е роден в Индия. Днес в тази страна има повече от 500 милиона активни потребители на интернет, което я превръща може би в най-големия растящ пазар за Google. Инвестициите ще бъдат направени чрез фонда на Google за дигитализация на Индия.

Индия вече се превърна във важен пазар за всички ключови продукти на Google, включително търсенето, Android и YouTube. Близо 245 милиона души в страната активно използват YouTube.

Навлизането на интернет в малките градове и села доведе до бум на потреблението на съдържание в мрежата на регионални езици, чийто дял, според различни оценки, достига 66% от общото потребление на съдържание в Индия и далеч надминава съдържанието на английски език. Това, заедно със значителното увеличение на броя на индийците, които използват технологии за изкуствен интелект в образованието, здравеопазването и финансовите услуги, е пряко свързано с амбициите на Google да привлече нови потребители в мрежата.