Корпорация Гугъл заяви във вторник, че завежда дело заради наскоро влезли в сила нови разпоредби на германския закон за езика на омразата, който според компанията нарушава правото на неприкосновеност на личния живот на потребителите ѝ, предаде Ройтерс.

Компания Алфабет, която управлява сайта за видеообмен Ютюб, заведе дело в административния съд в Кьолн, за да оспори разпоредба, която позволява данните на потребител да бъдат предавани на органите на реда, преди да е ясно дали е извършено престъпление.

Искането за съдебен контрол беше подадено, докато Германия се готви за общи избори през септември, на фона на опасения, че езикът на омразата и операциите за влияние, провеждани чрез социалните медии, могат да дестабилизират обичайно спокойната политическа кампания в страната.

"Тази сериозна намеса в правата на нашите потребители е според нас в конфликт не само със защитата на личните данни, а и с конституцията на Германия и европейските закони", заяви в блог Сабине Франк, регионален ръководител на публичната политика на Ютюб.

Германия въведе през 2018 г. закон против езика на омразата, който прави социалните мрежи като Ютюб, Фейсбук и Туитър отговорни за контрола и премахването на вредно съдържание и да публикуват редовни доклади за спазването му. Законът обаче беше критикуван от мнозина като неефективен и през май парламентът прие законодателна мярка за разширяване на обхвата на действието му.

Гугъл обърна специално внимание на изискване от разширения закон, което изисква доставчиците да предоставят на органите на реда лични данни на хора, споделящи съдържание, насаждащо омраза. Едва след предоставянето на тази лична информация се очаква да бъде взето решение дали да бъде заведено дело, което означава, че данните на невинни може да се окажат в база с данни без тяхно знание.

Говорител на компанията подчерта, че "това подкопава основни права, поради което решихме да поискаме компетентният административен съд в Кьолн да извърши съдебна оценка на разпоредбите на закона срещу езика на омразата".