Над 30 000 фирми, организации и институции в САЩ са станали жертва на мащабна и продължаваща хакерска атака. За извършители са смятани група хакери от Китай, които са определени като необичайно агресивни.

Новината беше съобщена от Microsoft. Компанията въведе спешни ъпдейти за своята имейл платформа Exchange Server, която се използва от много фирми и организации.

В дните след съобщението на Microsoft обаче, хакерите драстично увеличили атаките си и са започнали да "удрят" сървъри по целия свят, съобщи Нова тв. Те се опитват да се възползват максимално от времето преди администраторите да инсталират четирите ъпдейта, които отстраняват проблема и защитават от атаките. Уязвимостите дават възможност на хакерите да получат пълен контрол от разстояние на засегнатите машини. Затова Microsoft препоръчва своевременна инсталация на обновленията.

Смята се, че извършителите са непозната досега хакерска група от Китай. Атаката е започнала с подбрани мишени в определени индустрии като медицина и конкретно заразни болести, също компании по отбрана и неправителствени организации.

Хакерите дори си оставят уеб интерфейс с име и парола за лесен достъп до компрометираните системи.

Първите атаки са засечени в началото на януари тази година. Темпото им постепенно се увеличава, като са предупредени и службите за сигурност.

Белият дом също се включи, като изрази своето притеснение от големия брой жертви, сред които има малки фирми, институции, кметства и служби за спешни случаи.

Предупрежденията са, че може много от засегнатите да не осъзнават, че са поразени и само внимателен преглед на системите им може да го покаже.